Σελίδες

2011-10-15

Food self life tests 
Μελέτη χρόνου διατήρησης τροφίμων.

What is self life of  food?
Τι είναι η διατηρησιμότητα ενός τροφίμου;

The shelf life of a food can be defined as the time period within which the food is safe
to consume and/or has an acceptable quality to consumers. In most countries in the world there is legal obligation to label "best before...." or "use by...." for many types of packaged food.


Σαν διατηρησιμότητα ή χρόνος διατήρησης ή διάρκεια ζωής ενός τροφίμου ορίζεται: η χρονική περίοδος εκείνη για την οποία το τρόφιμο είναι ασφαλές και αποδεκτό για κατανάλωση. Σε πολλές χώρες υπάρχει νομοθετική απαίτηση για την αναγραφή στην ετικέτα του τροφίμου της ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας: "ανάλωση κατά προτίμηση πριν από τέλος:.." ή της τελικής χρονολογίας ανάλωσης: "ανάλωση πριν από:..."


What factors affect food's storage time? 
Ποιοι παράγοντες επηρρεάζουν το χρονο διατήρησης; 

Depending on food type, many factors (such us temperature, microorganisms, salt, water content, etc) can affect self life. Generaly speaking frozen food can be stored for  longer period than chilled food.   

Αρκέτοι παράγοντες (όπως η θερμοκρασία, οι μικροοργανισμοί, το αλάτι, η περιεκτικότητα σε νερό, ο τρόπος παραγωγής) επηρρεάζουν το χρόνο διατήρησης.



How is self life determined?
Πώς γίνετε εκτίμηση της διατηρησιμότητας; 

 Chemical, microbiological and sensory laboratory tests are carried out durring product's storage at certain (usually temperature/humidity) conditions. These results are combined with Legislative and Scientific information in order to estimate products durability.


Το προϊόν αποθηκεύεται σε συνθήκες όμοιες με αυτές που θα συναντήσει στην αγορά (π.χ. ψυγείο 0-4 oC). Σε τακτικά διαστήματα γίνονται χημικές, μικροβιολογικές και οργανοληπτικές αναλύσεις. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αυτών συνδυάζονται με δεδομένα από την ισχύουσα νομοθεσία και με επιστημονικά δεδομένα.  Με βάση τις παραπάνω πληροφορίες και λαμβάνοντας υπόψη περιθώρια ασφάλειας (για κακή μεταχείριση του τροφίμου), υπολογίζετε ο χρόνος που μπορεί να διατηρηθεί.



Why is it important to verify storage period?
Γιατί είναι σημαντικό να επιβεβαιώνεται η διάρκεια ζωής ενός τροφίμου;

Above mentioned  legal obligation to verify shelf life of certain types of food in European Union  is under 2073/2005 directive. It is a major food safety issue, that  food producer should always be sure for how long can a product be safely stored.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο ασφάλειας ορισμένων τροφίμων (π.χ. ευαλλοίωτα ), είναι ο προσδιορισμός του χρονικού διαστήματος που μπορεί να καταναλωθεί το τρόφιμο με ασφάλεια. Επιπλέον, για συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων υπάρχει νομοθετική υποχρέωση για τον παρασκευαστή του τροφίμου, να πραγματοποιεί μελέτες διατηρησιμότητας (π.χ. 2073/2005).


It is a continuous procedure!
Είναι μια συνεχόμενη διαδικασία!

It is very important that the shelf life of every products should be regurally verified, taking into account environmental conditions to which the product is exposed (or even abused) up to the point of consumption. Reevaluation of durabilty is importnat even when small changes to food production process occur.  Sometimes minor formulation, packaging or distribution changes, may cause vast influence on food's expected self life.

Σε τακτικά χρονικά διαστήματα, για κάθε προϊόν θα πρέπει να επιβεβαιώνεται ο χρόνος διατήρησης του. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι συνθήκες που θα συναντήσει το προϊόν από την παραγωγή του μέχρι την κατανάλωσή του. Ακόμη και μικρές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής ή τη συνταγή ενός τροφίμου, μπορεί να έχουν τεράστιες επιπτώσεις στη διατηρησιμότητα του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου