Σελίδες

2011-12-16

Ασφάλεια Τροφίμων για Ηλικιωμένους Food Safety for Older Adults

Σύμφωνα με δημογραφικά στοιχεία ο μέσος όρος ηλικίας και ό αριθμός ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών αυξάνεται στη χώρα μας και στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες σε σχέση με τα αντίστοιχα προηγούμενων 10ετιών. Η ασφαλής χρήση τροφίμων είναι σημαντική για όλους, αλλά ιδιαίτερα σημαντική για τα ηλικιωμένα άτομα.

Food safety is an important issue for every one, but far more important for elder people (i.e. above 65 years of age).  This population group is incressing on most european countries.


Καθώς μεγαλώνουμε, είναι φυσιολογικό τα διάφορα όργανα και συστήματα του οργανισμού μας να λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο.  Για παράδειγμα το πεπτικό μας σύστημα επεξεργάζεται το φαγητό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το συκώτι και τα νεφρά μας χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να απαλλαγούν από τοξίνες. Η γεύση και η όσφρηση σταδιακά εξασθενούν.Με τέτοιες αλλαγές είναι λογικό να γινόμαστε περισσότερο ευπαθείς.

 As we age, it is normal for our bodies not to work as well as they did

when we were younger. Changes in our organs and body systems
are expected as we grow older. These changes often make us more
susceptible to contracting a foodborne illness or food poisoning. For
example, our stomach and intestinal tract may hold on to foods for a
longer period of time; our liver and kidneys may not readily rid our
bodies of toxins; and our sense of taste and/or smell may be altered.




Τα άτομα που παρασκευάζουν ή αγοράζουν τρόφιμα για ηλικιωμένους,  οι εργαζόμενοι επαγγελματίες σε οποιδήποτε στάδιο της αλυσίδας διατροφής   θα πρέπει να λαμβάνουν  ιδιαίτερα μέτρα προστασίας και γι αυτή την ομάδα πληθυσμού. Γι αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την προετοιμασία τροφίμων που απευθύνονται σε ηλικιωμένα άτομα. Ορισμένες κατηγορίες τροφίμων (όπως τα μη καλά μαγειρεμένα, τα μη παστεριωμένα τρόφιμα) ενδέχεται να έχουν σημαντικότερο κίνδυνο για την υγεία ενός ατόμου μεγαλύτερου από 65-70 ετών από ότι ενός νεότερου. Κατά την προετοιμασία ενός φαγητού είναι περισσότερο απαραίτητη η εφαρμογή των 4 βασικών κανόνων:
  1. καλό πλύσιμο χεριών και επιφανειών παρασκευής τροφίμου,
  2. σωστός διαχωρισμός διαφορετικών κατηγοριών τροφίμων (π.χ. μαγειρεμένα-νωπά),
  3. σωστό μαγείρεμα σε κατάλληλη θερμοκρασία και χρόνο,
  4. ψύξη των τροφίμων σε θερμοκρασία μικρότερη των 4 oC, αν δεν πρόκειται να καταναλωθούν άμεσα.   
 

People buying or cooking food for  persons above 65 years of age  should always be aware of extra safety measures. Practically extra attention should be paid to all hygiene rules. Additionally some types of food (i.e. partially cooked, not pasteurized, etc) could pose serious threat to elder people health.
Proper hand washing, food separation (raw-cooked), cooking at proper time/temperature and freezing of food at temperature below 4  oC are important for every age group.

Όταν αγοράζουμε τρόφιμα για ηλικιωμένα άτομα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα παρακάτω:
  • διαβάζουμε με προσοχή την ημερομηνία λήξης
  • τοποθετούμε σε διαφορετική σακούλα νωπά τρόφιμα από τα υπόλοιπα 
  • αγοράζουμε μόνο προϊόντα από παστεριωμένο γάλα
  • αγοράζουμε αυγά που είναι πάντα στο ψυγείο
  • δεν αγοράζουμε ποτέ τρόφιμα που έχουν εκτεθεί σε αμφιβ..συνθήκες παραγωγής, αποθήκευσης και διακίνησης
When buying food for elder always read best before date, put on separate bag raw food, buy only pasteurized milk and milk products, buy eggs that have been store at refrigerator and never buy food that has been at questionable storage or transportation conditions!

More usefull information abou this subject can be found at:
 U.S. Department of Agriculture, Food Safety and Inspection Service, Food Safety for Older Adults


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου