Σελίδες

2009-03-15

Φανάρια κυκλοφορίας που οδηγούν σε Υγιεινή Διατροφή - Traffic light labelling of Food












Εδώ και χρόνια εφαρμόζεται σε ευρωπαικές χώρες ένας πρακτικός και χρήσιμος τρόπος διαθρεπτικής σήμανσης των τροφίμων.
Η σήμανση βασίζεται στα χρώματα (πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο) που υπάρχουν στα φανάρια κυκλοφορίας στους δρόμους.

Στην παρουσίαση ο FSA (Food Standard Agency)http://www.eatwell.gov.uk/foodlabels/trafficlights/ αναφέρει πως "Οταν κάποιος είναι μπροστά στο ράφι του σούπερ μαρκετ και προσπαθεί, ενώ βιάζεται, να αποφασίσει πιο απο τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν είναι υγιεινότερο, διαβάζει την ετικέτα με τη σύσταση και τη διαθρεπτική επισήμανση του τροφίμου. Μια μεγάλη ευκολία είναι το προιόν να έχει τυπωμένα στην ετικέτα πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα.
Δηλαδή προϊόντα που περιέχουν υψηλά ποσοστά λίπους ή υδατανθράκων ή πολυ αλάτι ή πολλές θερμίδες κοκ έχουν στο αντίστοιχο σημείο της ετικέτας κόκκινο χρώμα.
Αντίστοιχα τρόφιμα με λιγότερο υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά θα έχουν πορτοκαλί χρώμα.

Τέλος τα συστατικά του τροφίμου που είναι χαμηλά θα έχουν πράσινο χρώμα."
Ωστόσο αυτά τα συστήματα διατροφικής επισήμανσης (περιλαμβάνουνουν άμεσα ή έμμεσα την συνηστώμενη ημερήσια παροχή για κάθε Θρεπτικό συστατικό) δέχονται ιδιαίτερη κριτική ως προς την αποτελεσματικότητά τους (ειδικότερα στη Δανία). http://www.foodnavigator.com/Legislation/Campaign-aims-to-stop-GDA-inclusion-in-labelling-law
Με ενδιαφέρον αναμένεται η εκτίμηση των διαφορετικών απόψεων απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Traffic light labelling



You're standing in a supermarket aisle looking at two similar products, trying to decide which to choose. You want to make the healthier choice but, as usual, you're in a hurry. Well, help is at hand.A growing number of supermarkets and food manufacturers are using traffic light colours on the labels of some products to help you make your choice.
On this page


What do the traffic light colours mean?

If we want to eat a healthy diet, one of the key things we should be doing is trying to cut down on fat (especially saturated fat), salt and added sugars.Food products with traffic light labels on the front of the pack show you at-a-glance if the food you are thinking about buying has high, medium or low amounts of fat, saturated fat, sugars and salt, helping you get a better balance.In addition to traffic light colours you will also see the number of grams of fat, saturated fat, sugars and salt in what the manufacturer or retailer suggests as a 'serving' of the food.So, if you see a red light on the front of the pack, you know the food is high in something we should be trying to cut down on. It's fine to have the food occasionally, or as a treat, but try to keep an eye on how often you choose these foods, or try eating them in smaller amounts.

Currently some opinions against food labelling that includes Guidline Daily Amount (GDA) have been raised in Danemark.
(http://www.foodnavigator.com/Legislation/Campaign-aims-to-stop-GDA-inclusion-in-labelling-law)


It is really interesting waiting for the final desision that will be adopted by European Union in modern food labelling systems.
(pictures from www.grainchain.com and www.flickr.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου