Σελίδες

2009-03-20

Εγχειρίδιο Ασφάλειας Νερού (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) - Water Safety Plan Manual (WHO)




Παρουσιάζουμε με συντομία ένα χρήσιμο και αξιόπιστο εγχειρίδιο για την ασφάλεια του πόσιμου νερού που έχει συντάξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγιείας (WHO). http://www.who.int/water_sanitation_health/publication_9789241562638/en/index.html

Σε αυτό το εγχειρίδιο περιλαμβάνονται λεπτομερείς οδηγίες (βήμα-βήμα) για την ασφαλή παραγωγή και διανομή πόσιμου νερού. Περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος συγκρότησης μια ομάδας ειδικών επιστημόνων που θα αναγνωρίσει ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι κατα την συλλογή και παραγωγή νερού. Αναλύονται τα μέτρα και οι εργαστηριακοί έλεγχοι που πρέπει να γίνονται για την επιβεβαίωση της ποιότητας του νερού.
Εκτός απο τις ιδιαίτερα εντυπωσιακές (παραπάνω) εικόνες το εγχειρίδιο περιέχει και πραγματικά παραδείγματα (case studies) εφαρμογής της ασφαλούς παραγωγής και διανομής πόσιμου νερού.
Είναι σημαντική πηγή πληροφοριών για τους ειδικούς που ασχολούνται με την παραγωγή πόσιμου νερού, αλλά και για όποιον έχει περιέργεια για τους τρόπους παραγωγής ενός καθημερινα απαραίτητου συστατικού της ζωής.
We present here a very comprehensive water safety manual issued by World Health Organisation. In this document major issues such as hazard identification, measures for improving and monitoring water safety are thoroughly described.
It is a helpfull source of information both for water professionals or individuals interested in water production.
Becides the above pictures one can find real-life case studies of organising and implementing safety water production procedures. http://www.who.int/water_sanitation_health/publication_9789241562638/en/index.html


3 σχόλια:

  1. Εύχομαι καλορίζικο το blog Αποστόλη,

    και πίνω ένα ποτήρι νερό στην υγειά σου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατά την διάρκεια των σπουδών μου στο ΕΜΠ (1989-95) οι καθηγητές συνιστούσαν νερό βρύσης παρά εμφιαλωμένο.
    Προσωπικά ανέκαθεν πίνω νερό βρύσης.

    Εσύ τι επιλέγεις Αποστόλη; Έχεις κάποια άποψη για τα φίλτρα που τοποθετούνται στις βρύσες (π.χ. ενεργού άνθρακα, υπεριώδους ακτινοβολίας);

    Και μερικά links
    Bottled Water Quality Investigation: 10 Major Brands, 38 Pollutants

    12 Reasons To Stop Drinking Bottled Water.

    Ενδιαφέρον video μέσα στο άρθρο, αφήστε το να φορτώσει.
    http://www.cryptohedonology.com/2007/08/02/bottled-water-is-a-fraud/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κωστή δεν είμαι ειδικός στο νερό, αλλά έχω ασχοληθεί λίγο και με αυτό.
    Όταν το νερό παράγεται και διανέμεται με ορθές πρακτικές είναι, κατά τη γνώμη μου, εξίσου ασφαλές είτε είναι βρύσης είτε εμφιαλωμένο.
    Τα φίλτρα ενεργού άνθρακα που τοποθετούνται στις βρύσες έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Βασικό πλεονέκτημα είναι πως κατακρατούν βλαβερές ουσίες που ενδεχομένως υπάρχουν στο νερό. Μειονέκτημά τους είναι ότι κατακρατούν και κάποια χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία που περιέχει το νερό. Τα φίλτρα ενεργού άνθρακα συνήθως έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής και πρέπει να αντικαθίστανται. Σαν ..."γνήσιοι έλληνες"...αρκετές φορές ξεχνάμε να τα αντικαταστήσουμε. Όταν το φίλτρο ενεργού άνθρακα περάσει το χρόνο (ή καλύτερα τα κυβικά μέτρα) ζωής του αφενός δεν απομακρύνει βλαβερές ουσίες από το νερό, αφετέρου αναπτύσσονται μέσα στο φίλτρο μικροοργανισμοί με κίνδυνο για την υγιεινή του νερού.
    Οι λαμπτήρες υπεριώδους ακτινοβολίας είναι ένας τρόπος καταστροφής των μικροβίων που είναι δυνατό να υπάρχουν στο νερό. Αν έχουν τοποθετηθεί σωστά (ανάλογα με την παροχή του νερού, την ένταση του λαμπτήρα, το χρόνο παραμονής του νερού) είναι αρκετά αποτελεσματικοί. Σημεία που χρειάζεται προσοχή είναι: κατά πόσο παραμένει συνεχώς καθαρή η επιφάνεια του λαμπτήρα υπεριώδους, πότε χρειάζεται αντικατάσταση, κ.α..
    Είναι πολλά τα υπέρ-κατά που μπορεί να πει κανείς για το κάθε "είδος" νερού. Γενικά νομίζω, πώς πρέπει κανείς κατά περίπτωση να αποφασίζει αν είναι καλύτερο να πίνει νερό βρύσης ή εμφιαλωμένο. Επίσης πρέπει να χρησιμοποιεί φίλτρα νερού, μόνο εφόσον το όφελος από τη χρήση του φίλτρου είναι σημαντικότερο από τα όποια (ακόμη και οικονομικά) μειονεκτήματά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή